Se sprašujete, dvoslojna ali troslojna zasteklitev? Jasnega zmagovalca ni.

“Priporočate dvoslojno ali troslojno steklo?” je velikokrat zastavljeno vprašanje. Univerzalnega odgovora na to vprašanje žal ni. Odkrij, kar bi moral vedeti, da se lažje odločiš.

KAJ VPLIVA NA TOPLOTNO PREHODNOST STEKLA (Ug)?

Ug je odvisen od števila stekel, polnila med stekli, širine distančnikov in nanosov.

Najpomembnejši dejavnik, ki upliva na Ug, je število stekel.

Širina medstekelnega distančnika določa razmik med stekli, ki se spreminja za 2 mm. Največjo možno širino distančnika določa maksimalna debelina zasteklitve, ki jo je mogoče vgraditi v okenski okvir (pri dvoslojnih steklih 24 mm in pri troslojnih 52 mm) ter debeline vgrajenih stekel (npr. 4, 6 ali 8 mm). Distančniki z izboljšano toplotno izolacijo se imenujejo TGI distančniki.

Vmesni prostor je napolnjen v večini primerov z žlahtnim plinom argonom, ki v primeru dvoslojne zasteklitve Ug izboljša za 0,2 W/m2K in v primeru troslojne zasteklitve za 0,4 W/m2K.

Zadnji dejavnik, ki vpliva na toplotno prehodnost stekla, so nanosi. Na vrednost Ug vpliva njihova vrsta in število. Obstajata dve najpogostejši vrsti nanosov: nizko emisijski (Low-e) in visoko selektivni nanos. V splošnem velja da se Ug niža z višanjem vrednosti prehoda sončne energije. Visoko selektivne nanose, ki omogočajo nizke g-vrednosti, se uporablja predvsem na vročih lokacijah z veliko količino sončnega obsevanja saj so nekoliko temnejša in preprečujejo izdatno segrevanje notranjih prostorov. Nizko emisijski nanosi so primernejši za klimatske pogoje, kjer je izpostavljena predvsem izolativnost v hladnejših mesecih.

DVOSLOJNO STEKLO

Dvoslojno steklo je sestavljeno iz dveh stekel, vmesni prostor je napolnjen s plinom. V veliki večini primerov se uporablja argon. Dvoslojno steklo je označeno z oznako 4-16-4. To pomeni: steklo debeline 4 mm, 16 mm prostor med njima (napolnjen s plinom) in ponovno 4 mm steklo. Ug večine dvoslojnih stekel je med 1,0 W/m2K in 1,4 W/m2K. Starejši tip dvoslojne zasteklitve ima seveda slabšo toplotno prehodnost, približno Ug=2,9 W/m2K. Pri dvoslojnih zasteklitvah je navadno en nizkoemisivni nanos na notranjem steklu. Z uporabo kaljenega ali lepljenega stekla pridobimo dodatno varnost. V prid dvoslojni zasteklitvi govori tudi dejstvo, da prepušča večji delež sončne svetlobe v prostore. Z nakupom dvoslojnih oken ne boste zgrešili prav ničesar.

TROSLOJNO STEKLO

Troslojno steklo je sestavljeno iz treh stekel, vmesna prostora (2) sta napolnjena s plinom.

Troslojno steklo je označeno z oznako 4-12-4-12-4. Ug večine trsolojnih stekel je med 0,5 W/m2K in 0,8 W/m2K. Z vidika protihrupne zaščite, kjer šteje vsak decibel, pride troslojno steklo zelo prav. Vendar pa že sodobna dvoslojna zasteklitev, s plinskim polnjenjem, nudi in omogoča izredno dobro energetsko učinkovitost in protihrupno zaščito. Če imate drugje toplotne izgube, kot na primer staro fasado, vam nova okna s troslojno zasteklitvijo ne bodo pripomogla pri toplotni izolativnosti. Nobene razlike pa ni v varnosti oz. zaščiti v primeru razbitja okna. Troslojna zasteklitev ima praktično enake varnostne lastnosti kot dvoslojna. Čeprav je v ospredju energijska varčnost, ne smemo pozabiti na svetlobno prepustnost. Prepustnost svetlobe pri troslojnni zasteklitvi je približno 10% manjša, kot pri dvoslojni.

RAZLIKA V CENI

Cena troslojnega stekla je minimalno višja od dvoslojnega, približno za 15%. Ker pa so okna dolgoročna naložba, se nam bo razlika v ceni vseeno sčasoma povrnila kot znižanje stroškov ogrevanja.

IN KAKŠEN JE ZAKLJUČEK?

Nekatere študije pravijo, da se človek, ki sedi ob oknu, najbolje počuti ob dvoslojnem steklu. Večina naših stranki sicer izbere troslojno zasteklitev, smiselno pa je lahko tudi kombiniranje na sončnih legah dvoslojne zastekliteve, na severnih legah ali ob cestah pa troslojne. Standard pasivne in nizkoenergijske gradnje zahteva troslojno steklo.

Pri nakupu oken pa ni pomembna samo izbira zasteklitve, temveč tudi okvirja – profila. Vgrajevanje visoko izolativnih stekel v običajne okenske okvirje, ki predstavljajo velik toplotni most, je neekonomično. Na splošno je vloga profila pri oknih podcenjena, čeprav lahko predstavlja 30 do 35 % površine celotnega okna. Naš profil Elegant ima izjemne zmogljivosti. Prvovrstno vrednost toplotne izolacije Uf do 0,93 w/m2k!

Podobni prispevki